top of page

Skončila sezona 2018-19 a co dál ........

Je polovina června a máme za sebou téměř celou sezonu. Zbývá už jen veteránské ME v Budapešti. Pro nás je zajímavé tím, že se ho zúčastní pět hráčů našeho oddílu a to ještě nepočítám našeho dlouholetého hráče Vláďu Jandu. Je to největší počet v historii oddílu a doufám, že se mezi 3 417 hráči z celé Evropy neztratíme. Premiéru si odbude Jan Maňhal st. a Viktor Lukjanov ml. Spolu s nimi pocestují tradiční účastníci Jarda Novák, Igor Smola a já. Ale zpátky k tomu co máme za sebou. Letošní sezona byla po všech stránkách velmi náročná. Poprvé v historii oddílu jsem měli v soutěžích šest družstev. Poznali jsme jak je složité vůbec dokázat zorganizovat a sehrát všechna utkání. Celkem jsme odehráli za sezonu neuvěřitelných 130 mistrovských utkání, z toho polovinu na domácích stolech. Vedle třetiligového áčka, hrálo béčko Divizi, céčko KP a déčko KS. Dvě družstva jsem měli v okresních soutěžích, kde éčko hrálo OP. II a efko OP.III.

Začnu ale od ligy. Áčko se v této sezoně předvedlo v silné moravské skupině D a opět hrálo výborně. Téměř bezchybný Filip a vyrovnaná trojice za ním prošla celou základní část soutěže na výbornou a vyhrála ji. Jediné čtyři body ztratili se Znojmem, za domácí remízu v prvním kole a za prohru na soupeřových stolech. Ostatní soupeři neměli šanci. Velkou radost jsem měl z toho, že když jsme mohli dát příležitost mladým Radimovi s Honzou O., tak to oproti minulé sezoně už bylo jiné. Zatímco vloni na nich byla znát velká nervozita a malá sebedůvěra, letos už hráli to co umí a není toho málo. I přesto, že skupinu hráli silné Holásky, Mikulčice a Hodonín B, skončilo nakonec na druhém místě právě Znojmo. S tím jsme si to v play off rozdali o postup.Už před sezonou nám bylo jasné, že v soutěži letos nehraje tak silný tým, jako byl předloni Hodonín B a vloni Šanov. Letošní finále bylo jiné v tom, že jsme byli favoritem a tuto nelehkou pozici zvládli. Domácí zápas, za značného přispění fanoušků, zvládli kluci výborně 9:3, když z hostů dokázal bodovat jen jejich nejlepší hráč. Druhý den to bylo jiné, Znojmo to doma umí a celý zápas jsme vlastně prohrávali, až za stavu 7:6 pro domácí jsme to zlomili! Filip porazil jedničku domácích s přehledem 3:1, Igor Smola vyhrál na vedlejším stole 3:0. A za stavu 8:7 šli na stoly Ondra Doležal a Míla Mádr. Ondra měl za soupeře Lukáše Vybírala, na kterého umí a Míla hrál s Ondrovčákem. Zatímco se Ondra rval v dlouhých výměnách o každý bod, hodně nervozní Míla upinkal Ondrovčáka v zápase, který připomínal spíše utkání nějaké nižší krajské soutěže. Míla vyhrál 3:0 a jsem rád, že to byl právě on, který ten poslední bod udělal. Byl to pravděpodobně jeho poslední bod, který za Studenou uhrál. Zaslouží si ho za svou tréninkovou píli, jíž se během několika málo sezon propracoval z OP. II až k postupu do II. ligy.

Béčko vstoupilo do Divize ve stejné sestavě, v jaké vloni vyhrálo KP. Mladé Radima Šindeléře a Honzu Ondráčka doplnili zkušení Honza Maňhal ml. a Míla Schwarz. Několik zápasů zde solidně odehrál i Tomáš Mastný ml. a Lukáš Svoboda.

Začátek soutěže byl výborný. Potvrdilo se, že Radim s Honzou budou patřit k nejlepším hráčům soutěže a naopak, že Honza a Míla budou stěží atakovat hranici 50% úspěšnosti. Sehráli jsme však spoustu vyrovnaných zápasů a zejména pro mladé to bylo velmi důležité. Konečné šesté místo mohlo být určitě výrazně lepší, nebýt zranění Honzy O. , který několik důležitých zápasů neodehrál. Přesto je s umístěním týmu velká spokojenost.

Céčko hrálo v této sezoně KP. V sestavě Petr Zejda, Jarda Kameník, Honza Maňhal a já. Věděl jsem už před sezonou, že to s udržením nebude jednoduché. Navíc jsem ještě před sezonou experimentoval s potahem na beckhendové straně pálky a tím jsem vlastně zapříčinil špatné výsledky v první polovině soutěže. Až když jsem se vrátil k osvědčenému materiálu na konci první půle, podařilo se nám doma dva konkurenty v boji o sestup porazit. I to bylo ale málo. Přestože nám ve druhé polovině pomohli vydatně Tomáš M. a Lukáš S., nepodařilo se nám udržet osmé místo, které znamenalo záchranu v soutěži.

Naštěstí jsme měli v Krajské soutěži pod námi naše „D“. To měl v této sezoně na starosti Viktor Lukjanov a s trojicí mladíků Tomášem Mastným ml., Adamem Bradou a Lukášem Svobodou od prvního kola vládli této soutěži. V první polovině neztratili ani bod a výborně hráli i ve druhé polovině. Přitom se nejednalo o žádnou slabou soutěž. To potvrdil poslední zápas doma se Suchdolem, který nás jako jediný dokázal porazit. I přes tuto prohru nám již postup nemohl uniknout.

V okresních soutěžích máme v OP.II. tradičně veteránský tým. Letošní setava Jarda Novák, Pavel Kubín, Jarda Martinů byl doplněn o Janu Michálkovou, která toho ale sehrála velmi málo. Družstvu ke konečnému výbornému sedmému místu museli dopomoci Karel Gogolka, Franta Podhrázský, Standa Stránský a Kamil Lahoda.

„F“ hrálo nejnižší Okresní soutěž OP. III. Hráli ji kluci, kteří se k ping pongu vrátili po mnoha letech. Že jej ale nezapomněli , o tom svědčí jejich vítězství v této soutěži.

Vedle Františka Podhrázského, Standy Stránského, a Franty Bělíka zde v několika důležitých zápasech pomohl Karel Gogolka a v klidu si své body udělal i Kamil Lahoda. Těší mě, že tu spoustu zápasů odehrál i Adam Kubím, Kateřina Jandová, Edita a František Podhrázští.

Když to v rychlost shrnu, tři naše družstva vyhrála své soutěže a postoupila. Dvakrát jsem hráli v klidném středu tabulky a jedno mužstvo sestoupilo při stejném počtu bodů na horší vzájemný zápas. Výborná sezona!!!!

Ještě předtím, než odjedeme na veteránské Mistrovství Evropy se ale udále spousta věcí. Po několika letech měníme sestavu prvního mužstva. Odchází z něj Míla Mádr. Odchovanec oddílu, který se svou pílí vypracoval na výborného třetiligového hráče a velmi napomohl tomu, že se v posledních letech zlepšoval Ondra Doležal, Radim Šindelář, Honza Ondráček a třeba i Marek Čermák z Telče. Právě Marek je hráč, který by měl Mílu v našem áčku nahradit. Má za sebou v našem oddíle už několik ligových zápasů odehraných na střídavý start a jednu celou třetiligovou sezonu v Jemnici.Pevně věřím, že bude za Mílu adekvátní náhradou. Marek je na tom výborně rychlostně a fyzicky,jeho nátlaková hra by pak měla ve druhé lize platit. Věřím, že se v ní prosadí. První úvahou při odchodu Míly bylo doplnit sestavu áčka Radimem a Honzou. Rychle jsem ji ale zamítl. Oba kluci sice odehráli výborně svoji první Divizní sezonu a když dostali příležitost v áčku, i ve třetí lize si vedli velmi dobře. Ale je to přece jen velký skok. Nastal by velký problém s menším zápasovým vytížením u obou mladíků. Na druhou stranu zase naše divizní sestava není také optimální. Dva výborní mladí hráči a dva starší s menší možností tréninku a logicky tedy s nižší výkonností. Obdobná situce je v divizní Soběslavi. Dva výborní mladí a dva starší, kteří na Divizi nemají. Domluvil jsme se proto s Pavlem Hložkem šéfem soběslavského oddílu a zároveň předsedou KSST, že se pokusíme tyto čtyři kluky spojit a sehnat pro ně třetí ligu. Nebylo to jednoduché, ale nakonec se to podařilo. Družstvo bude hrát pod označením: „DDM Soběslav-Studená“ a bude hrát v Soběslavi III. Ligu, pravděpodobně skupiny A. Hlavně z tohoto důvodu jsem nakonec slevil, aby se hrálo v Soběslavi.“ A“ skupina, je určitě výrazně slabší než déčko, kam by asi družstvo losem padlo v případě hraní pod hlavičkou Studené B. Soběslav sice nemá takové zázemí pro konání ligových utkání jako Studená, ale myslím, že se zde ligová utkání bez problémů odehrají. Radim do Soběslavi odejde na přestup s návratem a Honza bude mít v Soběslavi hostování mládeže do družstva dospělých. Doufám, že nejen já je budu dál považovat za hráče našeho oddílu a budu držet palce tomuto družstvu, jako by to bylo družstvo naše. Vždy jsem byl pro to, aby takto mladí kluci sehráli v Divizi několik sezon a prošli si těžkými vyrovnanými zápasy v této soutěži. Je ale pravda, že oba svou výkoností přeskočili drtivou většinu divizních hráčů hned v první sezoně a bylo by pro ně ztrátou času zde pokračovat. III. Liga je však něco zcela jiného!!! Vím, že se se Soběslaví pouštíme do experimentu, ktrerý se nemusí povést. I když bude družstvo doplněno ještě o dva velmi dobré mladé hráče na střídavý start Ondru Peška z Třeboně a Honzu Syrovátku z Týna nad Vltavou nemusí se podařit soutěž zachránit. Přesto tomu věřím a je pouze na klucích, jak se k této šanci postaví. Myslím, že přichází v pravou chvíli a měli by být schopni ji využít.

Proto nebudeme přihlašovat pro příští sezonu Divizi. Béčko bude hrát Krajský přebor a C Krajskou soutěž. Další dvě družstva budou hrát OP. II a OP. III.

Příští sezona nebude určitě tak úspěšná, jako ta předchozí, ale nejen účast A týmu ve druhé lize z nás dělá jeden ze tří nejúspěšnějších oddílů Jihočeského kraje. Přes léto nás čeká rekonstrukce podlahy v tělocvičně a s ní spojené úpravy. Pevně věřím, že vše zvládneme. Budeme mít pak dostatek času se na novou sezonu připravit. Nakonec bych chtěl popřát veteránům spoustu štěstí na nadcházejícím ME. Držím palce zejména Jardovi Novákovi, který je ve své kategorii absolutní českou špičkou a při příznivém losu se může prát v Budapešti o evropskou medaili.

Hezké léto a hodně pohody do příští sezony

Tomáš Mastný st.

Ve Studeném 16.6.2019

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page