top of page

Důležité vítězství v jihočeském derby na úvod druhé poloviny

TJ Sokol Studená-SK Pedagog ČB 10:8 čtyřhry 1:1, body domácích: Smola Igor 1:3, Čermák Marek 2:2, Doležal Ondřej 2:2, Korbel Filip ml. 4:0, body hostů: Turček Peter 3:1, Kortus Pavel ml. 2:2, Kortus Filip 2:2, Šimek Marek 0:4

V sobotu 11.1.2020 jsme zahájili druhou polovinu soutěže utkáním s Pedagogem Č. Budějovice. Pedagog k nám přijel v roli favorita. Byl jediným neporaženým týmem soutěže a v tabulce mu patřilo druhé místo. Dobře jsme ale věděli, že s ním můžeme být doma úspěšní. Při posledním podzimním kole si kluci slíbili, že se důkladně připraví a půjdeme utkání vyhrát. Však také během vánočních svátků, a hlavně po nich mnohokrát při trénincích téměř „hořela podlaha“. Základem pro úspěch je samozřejmě výkonnost Filipa Korbela, který celý tým táhne k dobrým výsledkům. Filip opět ukázal, jak velký je hráč. V družstvu hostí hraje Filip Kortus, který to na Filipa umí a věří si na něj. Ani to mu však v sobotu nestačilo. Komentář k průběhu utkání jsem stejně jako na podzim přenechal na Pavlu Kortusovi ml. a převzal jej ze stránek Pedagogu:

Českobudějovický Pedagog na úvod druhé poloviny prohrál ve Studené v jihočeském derby 8:10.

Pořádná porce smůly, výkony domácích hráčů na hranici možností, a naopak slabší den Pedagogu. To jsou základní fragmenty první porážky Českobudějovických v této sezoně. Po čtyřhrách byl stav srovnaný. Marek Šimek s Filipem Kortusem neměli šanci s Korbelem a Doležalem, naopak Pavel Kortus s Peterem Turčekem dokráčeli k výhře 3:1 se Smolou a Čermákem.

Plány hostů dostaly zásadní rány už v první rundě. Peter Turček jedinkrát v zápase zajistil hostům vedení, když přetlačil skvěle chytajícího Smolu. Pak ale Pavel Kortus selhal, když nevyužil vedení 1:0 a 9:5 s Čermákem, prohrál zbývající sety 9:11 a tedy i celý zápas. Roli favorita nesplnil ani jeho bratr Filip, který prohrál s Doležalem 1:3. Když pak Marek Šimek neměl moc šancí s Korbelem, bylo to po první sérii 2:4.

Rozjetý Čermák pak dva sety dominoval i s Peterem Turčkem, slovenský hráč Pedagogu ale utkání otočil a nerozhodily ho ani liché pokusy domácích v závěrečném setu s výměnou dresů. Stav na 4:4 vyrovnal Pavel Kortus, který si částečně spravil chuť s Doležalem. Celé utkání stálo štěstí na straně domácího nováčka, největší smůlu si však zřejmě vybral Filip Kortus. Ten hrál proti Korbelovi famózně, vedl 1:0 a 10:6, poslední dva ze čtyř setbolů však nejlepší hráč soutěže odvrátil nechytatelným prasátkem na hranu, to samé zopakoval i za stavu 12:12. Když se zdálo, že by pak zápas mohl jít do pěti setů, štěstí se v koncovce čtvrtého dějství opět výrazně obrátilo ke Korbelovi. Domácí si tak drželi náskok, protože Marek Šimek nenašel recept na Smolu.

Ve výborné kulise se domácí Doležal vypjal k vynikajícímu výkonu, trefoval všechno, ale Petera Turčeka nakonec v pěti setech nezlomil. Na domácí výhru z prvního kola nenavázal Pavel Kortus a tentokrát s Filipem Korbelem příliš často chyboval. Pedagog vrátil do hry Filip Kortus, který hrál na Smolu velmi dobře takticky a kromě prvního setu utkání hlídal. Jenže bídný den Marka Šimka pokračoval, ani s Čermákem neuhrál set, a tak domácí vedli před poslední sérií o dva body.

Minimálně remízu zajistil Studené její lídr Korbel, který porazil Petera Turčeka bez ztráty setu. Zásadní moment přišel už v první sadě, Korbel při smeči za stavu 5:7 trefil hranu, což možná ani sám neviděl, ale Peter míček přiznal, místo 5:8 byl stav 6:7, hráč Pedagogu neuhrál v daném setu už ani míček. Hosté ještě žili, když Pavel Kortus ve čtyřech setech zdolal Smolu. To samé se povedlo i Filipu Kortusovi proti Čermákovi, a tak rozhodoval poslední duel. V něm Marek Šimek rychle prohrával s Doležalem 0:2, pak se ale výrazně zlepšil, vyrovnal a vedl ještě 4:2 v pátém. Doležalovi se ale povedl další obrat a domácí nakonec vyhráli celkově 10:8.

12. kolo II. ligy mužů: Studená - Pedagog ČB 10:8

Korbel 4, Čermák, Doležal 2, Smola, debl - Turček 3, P. Kortus, F. Kortus 2, debl.

Rozhodčí: Mastný. Diváků: 40.

Tolik komentář hostí. Bylo v něm řečeno téměř vše. Ohradím se snad jen k několika málo věcem. Tou první je výkon našich hráčů na hranici možností. Uklidňuje mě, že jsem všechny čtyři viděl už hrát lépe. Byli jsme trošku nervózní, ale o to více jsme bojovali a šli si za svým cílem. Shodnu se s Pavlem v tom, že rozhodla první série a výhra Marka a Ondry nad bratry Kortusovými. To byl základ k vítězství. Ve druhé sadě utkání pak Filip s troškou štěstí otočil duel s F. Kortusem. Při výše uvedeném komentáři tohoto utkání si nemohu nevzpomenout na utkání v 1. kole soutěže, kde měl zase Pavel Kortus obrovské štěstí v pátém setu utkání s Filipem Korbelem. Teď se štěstí skutečně přiklonilo na naši stranu. Trochu mě mrzí nařčení, že jsem chtěl ve druhé sérii ovlivnit utkání Petera Turčeka. Peter vedl v pátém setu 9:3 nad Markem, když na vedlejší stůl nastupoval Filip Kortus ke svému druhému utkání v jiném dresu, než hrál již převléknutý Peter. Takto hovoří Rozpis soutěže:

Podle SŘ čl. 331.03 jsou všichni členové družstva povinni nastoupit a celé utkání odehrát v jednotných dresech.

Výklad k jednotnosti dresů: Utkání musí družstvo odehrát v jednotných dresech; 1x v utkání je povoleno provést výměnu dresů (za jiný jednotný dres). Výměna je možná mezi zápasy, najednou u všech členů družstva (právě hrající hráč vymění po zápase).

Družstvo nemusí změnu rozhodčímu hlásit, proto jsem předpokládal, že hosté provedli výměnu dresů za jiný jednotný dres. Filip měl tedy nastoupit ve stejném dresu jako Peter. Rychle jsem si ale vše vysvětlili a myslím, že tato krátká epizoda výsledek utkání určitě neovlivnila. Co utkání ale určitě ovlivnilo, byl počet diváků na tomto utkání. Jsme zvyklí na návštěvy okolo 25–30 diváků. V sobotu jich ale v tělocvičně bylo téměř čtyřicet.!! Musím jim tímto poděkovat za velkou podporu, vždyť v posledním zápase hlavně oni dotlačili Ondru Doležala k vítězství v pátém setu. Patří jim za to velký dík a myslím, že ten, kdo vydržel téměř čtyř a půl hodinový maraton byl vybojovaným vítězstvím odměněn. Závěrečné děkovačka byla pro všechny zúčastněné diváky tou pověstnou třešničkou na dortu. Nesmíme ale usnout na vavřínech!!! Za čtrnáct dnů nás čekají další dva důležité zápasy: v sobotu 25.1. v 15,00 s Borem a v neděli v 10,00 u nás nastoupí Sparta Praha.

Tomáš Mastný

14.1.2020

Nejnovější příspěvky
Archiv
bottom of page